Μήλος Κατακόμβες

Τα Αξιοθέατα της Μήλου

Οι κατακόμβες της Μήλου είναι ένα ξεχωριστό χριστιανικό μνημείο με μεγάλη ιστορική σημασία. Οι κατακόμβες ήταν το κοινοτικό νεκροταφείο στην Μήλο στα πρώτα χριστιανικά χρόνια.

Μήλος Κατακόμβες

Τους επόμενους αιώνες χρησίμευσαν ως καταφύγιο για τους κατοίκους της γύρω περιοχής. Εκτός από νεκροταφείο οι Κατακόμβες ήταν και τόπος λατρείας για τους πρώτους χριστιανούς που ήταν αναγκασμένοι να κρύβουν την πίστη τους.

Η αρχική μορφή που είχαν οι Κατακόμβες ήταν τρεις ανεξάρτητες μεταξύ τους υπόγειες στοές Α, Β και Γ, που η κάθε μια από αυτές επικοινωνούσε με μικρότερες πλευρικές στοές. Σήμερα οι Κατακόμβες αποτελούν ένα ενιαίο σύμπλεγμα καθώς διάφορες διανοίξεις που έγιναν τους επόμενους αιώνες ακόμη και τον 20ο τις ένωσαν μεταξύ τους.

Η σημερινή είσοδος που δημιουργήθηκε για τους επισκέπτες βρίσκεται στην δεύτερη στοά ή οποία είναι η μόνη που είναι επισκέψιμη προς το παρόν. Η πρώτη στοά είναι κλειστή για το κοινό, ενώ η τρίτη στοά στις Κατακόμβες της Μήλου δεν σώζεται ολόκληρη καθώς μεγάλο τμήμα της έχει καταρρεύσει.

 

 

ΜΗΛΟΣ ΚΑΤΑΚΟΜΒΕΣ