Μήλος Μυθολογία

Μυθολογική προσέγγιση της Μήλου

Οι Μυθολογικές αναφορές για την Μήλο δεν είναι πολλές. Στα αρχαία κείμενα η Μήλος αναφέρεται με διάφορα ονόματα, Βιβλίς, Μιμαλλίς, Άκιτος και Ζεφυρία. Το μόνο που διασώζεται μέχρι σήμερα είναι το Ζεφυρία, η παλιά πρωτεύουσα του νησιού. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι το όνομα Μήλος προέρχεται από την προελληνική λέξη βήλος που σήμαινε πρόβατο και εξελίχθηκε αργότερα σε Μήλος.

Μήλος Μυθολογία

Υπάρχει βέβαια και ο μύθος που συνδέει σε ένα περίεργο ανακάτεμα την Δήλο, την Μήλο, την Μηλιά και τα Μήλα, αλλά και την Μήλη, με λίγο άρωμα από λατρεία της Αφροδίτης. Υπήρχε κάποτε λοιπόν ένα παλικάρι από την Δήλο που το έλεγαν Μήλο (πολύ κοντινά ονόματα το Δήλος και το Μήλος που μπορεί να τα μπερδεύει και κάποιος), που μετακόμισε στην Κύπρο στην αυλή του βασιλιά Κινύρα ο οποίος ήταν ο πατέρας του Άδωνη (του αγαπημένου της Αφροδίτης). Εκεί οι δύο συνομήλικοι νέοι, Μήλος και Άδωνης συνδέθηκαν με βαθιά και αληθινή φιλία και μάλιστα έγιναν και συγγενείς καθώς ο Μήλος πήρε για γυναίκα του την Πελία, από το σόι του Άδωνη.

Όλοι ξέρουμε το άτυχο τέλος του Άδωνη κατά την διάρκεια του κυνηγιού ενός Κάπρου και πως από το αίμα του όμορφου νέου πρωτοφύτρωσαν τα κόκκινα τριαντάφυλλα, ενώ από τα δάκρυα της θεάς Αφροδίτης που ήταν απαρηγόρητη, φύτρωσαν οι ανεμώνες. Το ίδιο απαρηγόρητος για τον χαμό του επιστήθιου φίλου του ήταν και ο Μήλος που μην αντέχοντας τον πόνο από τον χαμό του Άδωνη, κρεμάστηκε σε ένα δέντρο που πήρε το όνομα του και ονομάστηκε Μηλιά. Η γυναίκα του η Πελία συγκλονισμένη από τον διπλό χαμό κρεμάστηκε και αυτή. Η θεά Αφροδίτη ανταμείβοντας κατά κάποιο τρόπο αυτό το τόσο δεμένο ζευγάρι και τα τόσο δυνατά τους αισθήματα για τον αγαπημένο της Άδωνη, μεταμόρφωσε τον Μήλο στον καρπό της Μηλιάς και την Πελία σε περιστέρι.

Το μονάκριβο αγόρι του ζευγαριού που το είχαν ονομάσει και αυτό Μήλο, η θεά το έστειλε στο ιερό νησί της Δήλου από όπου κατάγονταν ο πατέρας του. Αυτός ο Μήλος Β', θεωρείτε από την μυθολογία ο πρώτος Έλληνας οικιστής της Μήλου που της έδωσε και το όνομα του. Ήταν μάλιστα πολύ σοφός καθώς σε αυτόν χρωστάει η ανθρωπότητα, πάντα σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το κούρεμα των προβάτων (να το Βήλος ξανά μπροστά μας) που πολλές φορές αναφέρετε ως Μήλη.

Δίδαξε επίσης πως να κατασκευάζουν οι άνθρωποι μάλλινα ρούχα. Δεν θέλει ρώτημα πως ο Μήλος από ευγνωμοσύνη μετέφερε και την λατρεία της αγαπημένης του θεάς Αφροδίτης, που ήταν κάτι σαν θεία του εξ αγχιστείας, στο νησί, με αποτέλεσμα να υπάρχει άγαλμα της θεάς από την ελληνιστική εποχή στο νησί και η ανακάλυψη του το 1820 να κάνει διάσημη την Μήλο και το μουσείο του Λούβρου.

 

ΜΗΛΟΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ